Zuid Afrika

Zuid-Afrika is de thuishaven van 70 procent van ‘s werelds overgebleven neushoorns, vooral dankzij de succesvolle herbevolking van de zuidelijke witte neushoorns van een paar individuen aan het begin van de 20e eeuw, dat is uitgegroeid tot zo’n 20.000 dieren vandaag. De veel minder talrijk zwarte neushoorns (een aantal van niet meer dan 5.000 dieren) heeft de grootste populatie in Namibië, Zuid-Afrika, Kenia en Zimbabwe. Zuid-Afrika wordt gezien als de belangrijkste bewaarder van Afrikaanse neushoorn. Met 18.796 witte neushoorns en 1.916 zwarte neushoorns als vorig schattingen aan het einde van 2010 komt dit neer op ongeveer 93% en 40% van de totale witte en zwarte neushoorn populatie respectievelijk in Zuid-Afrika is.

In de Democratische Republiek Congo werden tientallen olifanten in een nationaal park afgeslacht door gewapende militanten tijdens de burgeroorlog. Ze gebruikten het geld uit de illegale verkoop van ivoor voor de aanschaf van voedsel, wapens en munitie om zo de burgeroorlog voort te kunnen zetten. Garamba National Park, gelegen in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, is de thuisbasis van 1 700 olifanten.

In 2012, werden er niet minder dan 300 olifanten in 10 weken gedood in Bouba N’Djida National Park, in het noorden van Kameroen, door stropers uit Soedan.

Tanzania heeft ontpopt als het epicentrum van de Afrikaanse olifant stroperij crisis. Onlangs  erkende de regereing dat uit een telling was gebleken dat 60% van de olifanten in het land was gedood door stropers. Vaak werkte deze op een industriële schaal om zo het ivoor te kunnen stropen. De olifantenpopulatie in Tanzania is een van de grootste op het Afrikaans continent. Maar tussen 2009 en 2014 is deze gedaald van 109.051 naar 43.330. Wanneer een jaarlijkse geboortecijfer van 5% in aanmerking wordt genomen is het aantal doden is 85.181. Zowel Tanzania en Kenia hebben een piek gekend in stroperij,
met name van de olifanten en neushoorns, in de afgelopen jaren. Ongebreidelde stroperij in de Serengeti, bekend om zijn grote vlaktes en Afrika’s meest spectaculaire wildebeest migratie, in de jaren ‘60 en ’70 zag de populatie van zwarte neushoorns in Tanzania dalen van ruim 1000 naar slechts 70. Dit heeft grote invloed op toeristische aankomsten.