Wie is er betrokken

Wie is er betrokken bij de stroperij?

Stropers bestaan uit internationale criminele bendes met geavanceerde apparatuur om de dieren op te sporen en te doden. De ivoordealers zijn ook betrokken bij de stroperijketen. Zij nemen professionele stropers in dienst die op hun beurt hele kuddes olifanten schieten ze met automatische wapens om daarna de slagtanden met bijlen en kettingzagen te verwijderen.
Deze slagtanden worden ingevoerd in de illegale internationale handel in ivoor, die wordt gecontroleerd door goed georganiseerde criminele bendes. Sommige van de stropers zijn criminelen in de regering, die regeringsuniformen dragen en identiteitsdocumenten van het leger hebben. De zwarte handelaren zijn ook betrokken bij de stroperij keten en in de vraag naar ivoor. Een internationaal netwerk dat is opgebouwd uit leveranciers, dealers en kartels, waaronder bekende terroristen en ondernemers, zijn ook in de keten voor stroperij.

Welke delen van Afrika is het meest getroffen in de neushoorn- en olifantstroperij?

Het aantal zwarte neushoorns in Kenia is teruggebracht van ongeveer 20.000 dieren in de jaren ‘70 tot circa 500 vandaag de dag. Het feit dat de olifanten en neushoorns worden gestroopt in zo’n alarmerend tempo maakt het extra treurig. Helaas heeft het echter geen nieuwswaarde meer. Kenia heeft al 117 olifanten en 21 neushoorns verloren in de eerste vijf maanden van 2015. Tegenwoordig leven er nog slechts 38.500 olifanten en 1025 neushoorns in Kenia. Deze dieren zijn een belangrijke toeristische attractie en iedereen die hen bedreigd pleegd economische sabotage en moet als zodanig worden behandeld.

De populaties van witte en zwarte neushoorns in Zimbabwe staat onder nauwe controle. Stropers hebben dit jaar al 20 neushoorns in het land gedood. Dat is echter een daling van 66 procent vergeleken met het voorgaande jaar. In de late jaren 1980 waren ze dicht bij 2000 neushoorns. De resterende 750 neushoorns, waaronder 450 zwarte neushoorns en 300 witte neushoorns, bevinden zich in de nationale parken van het land en private game reserves. Een natuurbehoudsgroep meldde vorig jaar dat meer dan 300 olifanten en andere dieren stierven als gevolg van cyanide vergiftiging door stropers in het grootste wildpark van Zimbabwe;  Hwange. De olifanten worden bedreigd door stropers in Zimbabwe. Het aantal olifanten in de noordelijke wijk Sebungwe daalde tot 4000 vorig jaar van 13.000 in 2001, terwijl in Midden-Zambezi-vallei de populatie daalde tot 11.500 van 18.000, volgens de Zambezi Society. In Hwange National Park, in het westen van Zimbabwe, is de populatie gestegen door een “statistisch niet significant” 10 procent tot 54.000. Ambtenaren in Swaziland hebben hun bezorgdheid geuit dat de stroperij een bedreiging vormt voor de toekomst van de neushoorns in hun kleine land.