Waarom wordt er gestroopt?

De afgelopen jaren is met name het stropen van neushoorns dramatisch toegenomen. Honderden of Neushoorns worden elk jaar gedood voor hun hoorns. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs van de medische waarde, wordt de hoorn van de neushoorn hoorn  in de Chinese geneeskunde, beoefend in China, Vietnam en andere delen, beschouwd als een zeer krachtig geneesmiddel.

Het wordt vermalen tot een fijn poeder of gefabriceerd in tabletten voor de behandeling van diverse ziekten zoals beroertes en koorts en kanker. Het bedrag dat men bereid is te betalen voor een enkele neushoorn hoorn ligt op de zwarte markt hoger dan het bedrag voor zowel goud als cocaïne. De hoorn wordt ook gebruikt voor artistieke snijwerk. In de Griekse mythologie, werden zij gezegd dat de hoorn de mogelijkheid bezat om water te zuiveren. De oude Perzen van de 5e eeuw voor Christus dacht dat de schepen gesneden uit de hoorn konden worden gebruikt om giftige vloeistoffen te detecteren. Bellen in het water zou de aanwezigheid van een aantal gifstoffen bepalen. Internationale studies komen echter tot een eensluidende conclusie dat neushoorhoorn geen medische eigenschappen bevat.

Ook olifanten worden veelvuldig gestroopt. Dat is om twee belangrijke redenen; het vlees dat een heel dorp kan voeden; en, ten tweede, vooral de twee lange slagtanden. Die worden voor veel geld verkocht. Enkele andere olifant producten die aanleiding vormen om op deze prachtige beesten te jagen zijn het leder gemaakt van de huid, en de poten. Er was een tijd dat deze werden gebruikt als paraplubak. Slagtanden, die zijn gemaakt van ivoor, waren zo waardevol en duur dat stropers tientallen olifanten in één nacht doden, alleen om ze te slachten voor de slagtanden. De verkoop van en handel in ivoor is ernstig beperkt in de afgelopen jaren, maar helaas, dat heeft niet geleid tot het stoppen van het illegaal doden van olifanten. Olifantenivoor wordt gebruikt in grote hoeveelheden voor de productie van biljartenballen en pianotoetsen. Voor de raderen in de gokkasten van de Nederlandse gokkasten wordt echter gebruik gemaakt van een alternatief.